Gør din have unik

Det kan være enormt livgivende at bruge tid i haven. At være i det grønne kan hæve humøret gevaldigt. Derfor trækker det da også i mange at bruge fritiden med at passe og dyrke planterne i deres eget lille paradis. Det kan dog nogle gange være svært at vide, hvad man skal gøre, når de grønne fingres arbejde er færdigt og blomster såvel som krydderurter står i fuldt flor.

Er der så ikke andet tilbage end at læne sig tilbage og nyde sit skaberværk? Ingenlunde. Arbejdet er først lige begyndt. For du har vel ikke plantet hulter til bulter, og der er vel også tænkt en smule over, hvordan haven er anlagt? Læs med her og bliv inspireret til, hvordan du kan give din have et friskt pust og et mere gennemført udtryk.

Arbejd med – ikke mod – naturen

Det er et altid forandrende projekt at holde sin haves æstetetiske udtryk i live. Man arbejder med naturen – med noget levende, der spiller efter årstidernes og nedbørens regler, og ikke efter menneskenes love. Mælkebøtter kan knuse betonfliser og vinranker kan i frugt rive skuret ned under vægten af deres druer.

Selv den lille flora har en styrke, man skal tage højde for, hvis ikke haven skal vokse sig alt for vild. Hvis man arbejder med, og ikke mod, disse kendsgerninger, er der imidlertid ikke noget problem.

Har du for eksempel en drøm om at lægge en charmerende lille sti gennem det grønne, kan du med overveje, om det var smartere at anlægge den med granitskærver i stedet for fliser. På den måde kan ukrudtet vokse op gennem stien uden at ødelægge den, og du kan fjerne den uden at grave grimme furer ud mellem fliserne.

Din have skal passe til dig

Det handler i det hele taget om at finde en balance i at lade naturen vokse vildt under en hvis kultiveret kontrol fra haveejerens side. Man kan med fordel tænke på sin have som mødet mellem netop natur og kultur. Der jo ikke tale om vild urskov men om plantet og opdyrket natur.

Det hortikulturelle arbejde er på den måde langt hen ad vejen et æstetisk arbejde såvel som et praktisk arbejde. Der findes myriader af forskellige teorier og skoler, når det kommer til, hvordan man “bør” arbejde i og med sin have.

Det er heldigvis stadig muligt at finde harmoni i haven uden at tage højde for alle mulige teoretiske omstændigheder. Så længe man føler sig glad og tilfreds er opgaven sådan set allerede udført.

For en børnefamilie er det måske mere nærtliggende at finde plads til gyngesæt og rutsjebane end at anlægge en stilfuldt gennemført japansk have, der trampes under fode første gang man slipper de små løs blandt de veltrimmede planter.

Mon ikke børnene føler sig mere hjemme i en have, hvor de ikke skal træde varsomt for hvert skridt, og mon ikke du får mindre stress af ikke at skulle forsøge at holde et sirligt arrangement med småbørn rendende rundt.