Pas på dig selv derude med de rette værnemidler

Verden er blevet et farligt sted – især for dig med et svækket immunforsvar eller luftvejssygdomme, som derfor er særligt udsat for COVID-19. Selvfølgelig er der ting, du kan gøre for at mindske risikoen for, at du bliver smittet – eller i det mindste for at du får et voldsomt sygdomsforløb. For du kan få vaccine, holde afstand, spritte overflader af og bruge værnemidler, fx handsker, mundbind og kitler.

Hold med øje FFP2-masker

Leder du efter mundbind eller maske, så sørg for, at der er styr på certificeringer og mærkning. Fx er det godt at lede efter masker, der overholder den europæiske FFP2-standard. FFP2 mundbind kan beskytte dig mod meget små partikler med en diameter på under én milliontedel af en meter. Det vil bl.a. sige, at de kan beskytte mod COVID-19-vira og mod andre skadelige, luftbårne partikler.

Skal du vælge et stofmundbind i stedet?

Hvis du ikke har behov for den samme høje grad af beskyttelse, som en maske, der lever op til FFP2-standarden præsterer, kan du overveje et simpelt stofmundbind. For sådan et kan du genbruge efter en vask, hvilket både betyder, du ikke skal på indkøb efter nye mundbind så ofte, og at du ikke løber tør for mundbind på farten, mens du er ude i verden et sted. Stofmundbind kan du få i flere farver.

Vær ikke kun sikret mod luftbåren smitte

Hvor mundbind er gode til at beskytte dig selv og andre mod smitte fra luftbårne partikler, så er det selvfølgelig ikke den eneste måde, du kan blive smittet på. Husk at bruge håndsprit – og evt. at have en pose eller kasse engangshandsker med, hvis du samler noget efterladt op. Så er du nogenlunde sikret mod smitte fra overflader, du rører ved, når du sidder i toget, i en reception eller på en café.